Autor: Petr Jež,
publikováno: Úterý, 04 Leden 2011 09:24
Kde je „zakopaný pes“?
Chcete-li aby vaše tělo spalovalo tuky, musíte mu dát potřebný čas na zpracování požité stravy. Celý systém je totiž nastaven tak, že v prvních cca 3 hodinách po jídle zpracovávají Vaše buňky energii právě z jídla, které jste snědli. Až po té, co Vaše tělo spálilo všechny živiny z posledního jídla, začne využívat ke své činnosti vlastní energetické zásoby. A to je ten okamžik, kdy se začínají pálit tuky.
Proto byste při sestavování jídelníčku měli počítat s tím, že sacharidy z požité stravy budete mít v žaludku přibližně 3-4 hodiny, u jednoduchých cukrů (jako je např. syrové ovoce) je tato doba podstatně kratší, ale za předpokladu, že je sníte samotné. Bílkoviny potřebují na zpracování 4-5 hodin a tuky cca 6 hodin. Z uvedeného tedy jasně vyplývá, že velmi důležité je načasování příjmu jednotlivých druhů živin. Neměli byste však ani opomíjet skladbu pokrmů a kombinaci jednotlivých složek (živin) při jejich přípravě. Stejně tak důležité je vědět, že příliš dlouhé přestávky mezi jídly také nejsou žádoucí a podobně je tomu i s příjmem stravy v krátkých časových intervalech mnohokrát za den. Prostě lidský organizmus potřebuje určitý čas, aby požitou stravu mohl zpracovat. Naproti tomu ale dlouhé přestávky mezi jídly také škodí, protože se tak zpomaluje rychlost látkové přeměny (metabolizmu).
Jak vidíte, vše je o přijatelných kompromisech. Tato fakta mají obecnou platnost a měli byste se jimi vždy řídit. Pokud je vaším cílem redukce nadváhy, měly by pro Vás být uvedené informace zákonem.