I přesto, že žijeme v 21. století a přes veškeré seriózní výzkumy, se naše děti již v první třídě učí, že vejce jsou nezdravou potravinou. Tato teorie se opírá o nepodložené tvrzení, že vaječný žloutek zvyšuje hladinu cholesterolu a tím poškozuje naše zdraví. Pravdou však je, že naše zdraví prioritně poškozuje nezdravý životní styl, tedy nedostatek pohybu, nezřízená konzumace všeho, co se dá sníst a vypít, potažmo nadměrný příjem tuků.
Takže - cholesterol obecně je látkou pro člověka životně důležitou a je přítomen v každém savčím organizmu, tedy nejen v lidském. Nachází se v každé buňce, protože je základním stavebním kamenem buněčné membrány a bez jeho přítomnosti by buňka nemohla žít, což znamená, že bez cholesterolu bychom neexistovali. Cholesterol je mimo jiné i součástí molekul steroidních hormonů nadledvinek, základem žlučových kyselin atd. Lidské tělo denně vyrobí několikrát více cholesterolu, než přijme potravou.
Navíc potravní cholesterol obsažený ve vejcích má jen velmi málo společného s cholesterolem v našem těle, a proto nijak významně nezvyšuje množství cholesterolu kolujícího v krevním oběhu. U zdravých jedinců nebyla prokázána spojitost mezi konzumací vajec a rizikem srdečních onemocnění. Vaječný žloutek totiž kromě cholesterolu obsahuje lecitin, který pozitivním způsobem ovlivňuje metabolizmus (látkovou přeměnu) cholesterolu a podporuje jeho odbourávání z cévních stěn.
Pokud jsou tedy vejce kvalitní a čerstvá, patří neodmyslitelně do našeho jídelníčku, protože obsahují mnoho významných živin a biologicky aktivních látek. Jsou „nabitá" vitamíny A,D,E,K,B,C, najdeme v nich jód, selen, cholin a také velké množství vápníku (až 50 mg v jednom vejci). Např. díky vit. A lépe funguje náš imunitní systém a nedostatkem vit. D trpí většina populace. Vejce jsou zdrojem nejhodnotnějších bílkovin, spektrum látek obsažených ve vejci napomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění a zlepšení paměti, obsahují také síru, která pozitivně ovlivňuje kvalitu vlasů a nehtů. Vejce díky své výživové hodnotě velmi dobře ovlivňují redukci váhy.
A ještě maličkost... Jak poznáme, zda jsou vejce čerstvá? Vezměte si misku s vodou a vejce do ní vložte. Pokud je čerstvé, tak se potopí. Zkažené nebo staré se udrží na hladině a plave. To způsobují hnilobné plyny. Každé vejce má také na širší straně vzduchový prostor, který se stářím zvětšuje a to je nadnáší. Druhou metodou, jak zjistit kvalitu vejce, je jeho rozklepnutí na talířek. Pokud žloutek nikam neuteče a drží pohromadě, přičemž jej obklopuje pevný kruh bílku, je vejce čerstvé.
2008-2024 © FAKTORPLUS.CZ