100 g ovesných vloček
1 l vody
Vločky namočíme na pár hodin v 1 litru vody. Poté rozmixujeme v mixéru (nejlépe na smoothies) a přecedíme přes plátno. Takto lze vyrobit i jiná rostlinná mléka (mandlové, makové, konopné,....). Některé ingredience je však třeba nechat namáčet přes noc (např. mandle).
Mléko můžeme osladit dle chuti (např. agávovým sirupem, medem) nebo ovonět (vanilkou, skořicí apod.). Takto doma vyrobené mléko neobsahuje žádné konzervanty, nicméně v uzavřené nádobě vydrží v lednici cca 3 dny. Ideální je však spotřebovat jej do 24 hodin. Před každým použítím je třeba mléko dobře protřepat (pevnější částice mohou klesnout na dno).
Jednoduché a výborné!
Dobrou chuť, či spíše na zdraví :-)
2008-2025 © FAKTORPLUS.CZ