2 velké bílé jogurty (jeden 500 ml)
1 celá smetana na vaření nebo šlehačka (250 ml)
špetka soli
větší hustý cedník
plátýnko
V misce smícháme jogurty se smetanou a solí, směs přendáme do plátýnka, kterým vyložíme cedník. Jogurtovou směs do plátýnka zamotáme. Cedník položíme na dostatečně velkou misku, která bude mít pod cedníkem prostor pro odkapávání syrovátky (tu necháme odkapávat cca 24 hodin v lednici). Syrovátku můžeme vypít. Pro rychlejší odkapávání můžeme plátýnko občas utáhnout. Hotovou lučinu poznáme tak, že se od plátýnka hezky odlepí. Lučinu si dáme do kvalitní plastové krabičky a uložíme si ji v lednici. Měla by takto uchovaná vydržet docela dlouho. Namazanou Lučinu na pečivu můžeme dochutit dle vlastního uvážení (např. česnekem, bylinkami atd.).
Doba trvání: 10 min., SNADNÉ
2008-2025 © FAKTORPLUS.CZ